KULLABYGDENS DAMFOTBOLLSFÖRENING

    COACHING AV DAMLAGET

    DIVISION 2, SYDVÄSTRA GÖTALAND




    Camilla Boberg, Mental tränare och Certifierad internationell Coach

    Livia Deák Jönsson, Ledarskapskonsult, UGL-handledare och Diplomerad Coach


    PROJEKTRAPPORT

    Bakgrund

    Kullabygdens damfotbollslag (KDFF) är en dam- och flickfotbollsklubb i Höganäs kommun (Kullabygden). KDFF består av damspelare och "äldre" flickspelare från samarbetsklubbarna i Brunnby FF, Höganäs BK, Jonstorp IK, Vikens IK och Väsby FK och grundades 2005 i samarbete mellan dessa föreningar i syfte att få flickor spela fotboll under längre tid och att alla ska ha möjlighet att göra detta utifrån sina egna behov och förutsättningar.

    Vid en dialog med föreningen redan vintern 2016 togs ett beslut att under en tid jobba med ett skräddarsytt program inom coaching och mental träning för att utveckla spelarna i damlaget och hela gruppen. Utvecklingsarbetet påbörjades i mars 2017 med ett första möte där spelarna tydligt berättade vad de ville utveckla.

    Syfte

    Genom mental träning och coaching ville vi utveckla olika förmågor både hos individerna/spelarna och gruppen som helhet. Vi ville stärka gruppen och stärka individerna i laget. Genom mentalt starkare individer och bättre samspel i laget ville vi öka energin i laget och höja lagets prestationer på sikt.

    De olika utvecklingsmålen var följande:

    • Ökad självkänsla
    • Jaget till laget
    • Förbättrad och tydlig kommunikation
    • Utvecklande feedback - att kunna ge och ta emot feedback
    • Värderingarnas påverkan
    • Ta fram värdeord för laget - fokusera på lagets kärnvärden
    • Triggers betydelse och påverkan
    • Kroppspråk - vilken betydelse kroppspråket har och hur jag kan använda mig av powerpose
    • Öka energin i gruppen

    Genomförande

    Vi träffade laget vid åtta tillfällen där vi fokuserade på olika tema. Vår metod var att anpassa upplägget efter de önskemål tränarna och laget hade. Efter ett möte med tjejerna och deras hjälptränare skräddarsydde vi ett upplägg. De olika träffarna innehöll både praktiska övningar och teori.

    Efter varje session fick laget en uppgift som de skulle jobba med till nästa tillfälle. Vid varje session gavs tillfälle att reflektera. Det var viktigt att alla kom till tals och att gruppen som helhet var engagerad. Vi skapade en sluten facebooksgrupp där vi mellan de fysiska träffarna repeterat vissa övningar och stärkt gruppen genom olika ord och bilder.

    Slutsats

    Spelarna visade en klar bild av att de fick en ökad energi och att de lärde känna varandra bättre. Dynamiken i gruppen stärktes och alla i gruppen kände att de fick ta plats, vilket skapade en trygghet i gruppen. Tränaren påpekade också att energin ökat och att gruppen stärktes. Laget lyckades dessutom prestera mycket bra även poängmässigt och vann sin grupp i division 2.


    Avslut

    Hur viktigt är det med mentalträning och coaching i dagens idrott och hur kan vi göra skillnad?

    Här nedan följer citat från tränare, styrelseledamöter för KDFF och några spelare.

    Vad hände med spelarna?

    Vad hände i gruppen?

    Hur kunde ni använda er av gruppens energi?

    Hur påverkade det spelarna i matchsituationer?

    Hur påverkade det spelarna individuellt?

    Hur har det hjälpt er i ledarstaben

    För vidare information kontakta Camilla Boberg och Livia Deák Jönsson.

    För referenser Kontakta Eija Viitanen

    Intervju!

    I en intervju framkom det att KDFF och tränarna för laget hade en tre års plan för att uppnå målet att etablera sig i div två för att sedan ta steget upp i div ett. Det framgick av historiken att laget under en lång tid haft stor potential. I ett samtal med en av medlemmarna i styrelsen var tjejerna och styrelsen överens om att prova Mentalträning och Coachning under en tid som komplement.

    I intervjun med en av tränarna framkom att gruppen stärkts och växt, spelarna hade börjat förstå att de kunde vinna också mot topplagen. Vi kände att laget hade ett klart bättre förhållningssätt i att hitta energi vi kände ett flow. Vi blev bättre på att knyta ihop säcken och spelarna växte i sina roller, fler spelare gjorde skillnad och kände också detta vilket stärkte hela gruppen.

    Vi kände att laget hade ett klart bättre förhållningssätt i att hitta energi och att det inte tog så mycket kraft utan man kunde klart känna ett flow. Vi märkte att spelarna mer och mer hade ett starkt fokus i en massa situationer på planen och utanför planen.